NLSPEL


Ontwikkeld door Henriette Mol 

Vanwege de migratie van deze site, functioneert hij op dit moment niet zoals het zou moeten.

Het nieuwe programma krijg ik niet goed onder de knie, dus tot die tijd kan ik u helaas niet goed informeren over NLSPEL, de mooie opleidingen. En zijn helaas ook de artikelen nog niet beschikbaar.

Hopelijk is dit snel in orde! Graag tot ziens hier!Hartelijke groet,
Henriette Mol , 
Wat is NLSPEL?
NLSPEL is een speelse vorm van NLP waarin NLP-principes en technieken worden gecombineerd met principes en spelvormen uit theatersport, teambuildinggames, verbeeldend spel, tovertrucs en spelletjes.
Lees meer....


Wat vind je hier nog meer?
Wil je op een speelse manier NLP-en? Met kinderen of volwassenen? Wil je daar ideeën voor op doen? Of een opleiding in volgen? Laat je dan door deze site inspireren.

Ben je op zoek naar artikelen of oefeningen?

Wil je omscholen of bijscholen? Of een inspiratiedag volgen? Klik dan op NLSPEL-opleidingsaanbod.
Ook bied ik diverse mogelijkheden voor supervisie.

Zoek je een training op maat of wil je een therapie- of coachingsafspraak maken, neem dan contact met me op.

Veel plezier!Hartelijke groet,
Henriette Mol , 
Wat is NLSPEL?
NLSPEL is een speelse vorm van NLP waarin NLP-principes en technieken worden gecombineerd met principes en spelvormen uit theatersport, teambuildinggames, verbeeldend spel, tovertrucs en spelletjes.

Spel is in één woord FANTASTISCH!
Als Superman durft een kind van een muurtje af te springen, dat het in werkelijkheid te hoog vindt. Een beweeglijke jongen blijkt in staat heel stil te kunnen staan vanaf het moment dat hij paleiswachter is. En een verlegen kind kan de show stelen als prima ballerina.

Op eenzelfde manier kan een manager die op zijn werk over zich heen laat lopen als monster een schat bewaken. Kan een zwerver zich de koning te rijk voelen. Kan een autoritaire directeur oberen en is een binnenvetter in staat als zeurmoeder of klagende clown te vertellen waar ‘ie mee zit. Ja, Vygotsky zei het al begin vorige eeuw: "In spel zijn kinderen een kop groter dan ze in werkelijkheid zijn."


En ik ben er van overtuigd dat dat niet alleen voor kinderen geldt. Als spel op de juiste manier wordt in gezet geldt ook voor volwassenen Vygotsky's idee dat spel de bron is van ontwikkeling en de zone van de naaste ontwikkeling creëert.

Daarom staat spel centraal in mijn werkwijze die ik NLSPEL noem. NLSPEL is een werk- en zienswijze waarin speels en doelgericht de typerende toverwoorden zijn. 

Door het creëren van een imaginaire situatie of door het spelen van een gezelschapsspel of een teambuildinggame, kun je vaardigheden die liggen in de zone van je naaste ontwikkeling, binnen bereik halen en je toe-eigenen ;)

In spel geniet je vrijheden die je in ‘het echte leven’ niet ervaart, en kun je experimenteren met gedrag zonder dat het daadwerkelijk consequenties heeft.
Dat maakt spelen een fantastische manier om je te ontwikkelen en te verrijken.

Om iemand te prikkelen dàt te leren of zich dàt toe te eigenen wat op dat moment voor die persoon interessant en zinvol is, zet ik daarom niet-alledaagse gezelschapsspelletjes, prentenboeken, NLP-technieken, teambuilding- en andere coöperatieve games, spelvormen uit theatersport, verbeeldend spel en tovertrucs doelgericht in. Daarbij maakt het mij niet uit of ik speel met leerkrachten of kinderen, kunstenaars in krijtstreeppakken of managers met verf op hun broek of wie dan ook. Want bij iedereen vind ik het interessant om na te gaan: "Wat wil je bereiken?" en "Hoe kan ik hier op inspelen?"

Hoe vergroot je je speelruimte?
In praktisch iedere situatie, en zeker in situaties waarin je je beperkt voelt, is het interessant om na te gaan hoe je je speelruimte kunt vergroten. Letterlijk èn figuurlijk. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Snuffel dan eens rond in mijn
artikelen  of reader.

Wil je samen met mij onderzoeken hoe jij jouw speelruimte kunt vergroten of die van kinderen of volwassenen die je begeleidt? Wil je ervaren welke mogelijkheden spel jou biedt. En hoe jij je zone van de naaste ontwikkeling kunt betreden? Dan is het interessant een sessie- of supervisieafspraak met mij te maken of je op te geven voor een NLSPEL-workshop of NLSPEL-training of de NLSPEL-opleiding. Ook kun je me inhuren voor een training op maat.Doe je mee?

It's all in the game :)

Henriette Mol
(NLSPEL-trainer, -therapeut en -ontwikkelaar sinds 1990, orthopedagoog)